lördag 26 januari 2013

Genus

Jobbar inom förskolan. och tycker det är kil och lärorikt. Något vi jobbar med är genus frågor. Vi ska ju spegla samhället och där är ju genus och feminism frågor rätt så heta emellanåt. Det mål som vi ska sträva efter är bland annat att vi ska motverka de traditionella könsrollerna. Vilket tolkas att en tjej som vill ha en klänning på sig, ska inte ha den på sig. Eller? Hur motverkar man de traditionella könsrollerna annars? Vad är en traditionell könsroll? Killar får absolut inte leka med bilar eller bygga utan de ska laga mat och leka med dockor? Hur gör man? 
Sedan har diskussionerna varit kring färgen rosa. Varför har den en negativ klang. Varför ska man sträva efter att ha neutrala färger? Och ABSOLUT inte rosa. (för då är man tjejig och det är ju INTE bra.) 
I vissa sammanhang så ska tjejer har blå och gröna kläder, de ska sträva efter det manliga. Eller blått och grönt är kanske typiskt tjejigt tänker du nu. En kille på 3 år får absolut inte ha byxor, för han kanske blir för killig, och det är ju inte bra. Klänningarna fram till killarna! NU! Tänk vart samhället är på väg? TÄNK om vi skulle byta och sträva efter det kvinnliga, och att en klänning blir ett neutralt plagg.  För byxorna är ju det- neutrala. Det är inget manligt i byxor. Eller hur. För det är ju något både killar och tjejer kan ha på sig. HUR skulle det gå om alla män gick omkring i kjolar och klänningar. 

Detta är något jag funderat på sedan jag blivit lärare och jobbat och mött kollegor och föräldrar och barn. Hur ska man förhålla sig mot ett barn som söker sin identitet. Vad är bra, vad är mindre bra? Ja. Hoppas någon annan har också börjat fundera på manligt/kvinnligt. 6 kommentarer:

 1. Jag tycker att det viktigaste när det gäller könsrollerna är att småtjejerna inte ska serva småkillarna.

  Det märkliga är att det ofta är bättre att dela in dem i rena kill- och tjejgrupper. Då tar även de blyga tjejerna för sig och killar måste bli verbala, eftersom de andra killarna inte förstår och kan serva dem...

  Vad de har på sig spelar nog ingen större roll utan det viktiga är väl att vi vuxna bemöter dem på samma sätt. Säger vi till tjejerna att de har en fin ny mössa så måste vi även säga det till killarna när de har det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det viktiga är hur vi bemöter tjejer och killar och uppmuntrar dem i sin egen individ. Det finns så mycket tankar angående vad som är okej och inte. Men det jag har tänk på att för att få en jämställdhet så är det ofta tjejerna som ska ha byxor på sig och rätta sig efter en mansdominerad samhälle? Varför är det så? Varför är det inte okej att ha mer rosa på sig. Och då tänker jag inte på de killar som har rosa skjortor utan mer glitter och rosa. Det tycker även små killar är fint. Sedan någonstans lär dem sig att det är tjejigt. Inte lätt... :) Men det är kul att väcka tankar och få egna tankegångar....

   Radera
 2. Svårt fall...
  Men jag tycker att Shamrock uttryckte sig bra där. Kunde inte säga det bättre själv :)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Tycker att rosa är helt okej på både kille eller tjej. Tycker att det här med könsrollerna är överdrivet. Vi är ju så uppfostrade i generation efter generation. Men jag tycker att samhället är mer öppet idag och du får vara, göra och klä dig mer som du vill oavsett kön. Men flickorna ska inte ta hand om pojkarna för de får lära sig att stå på egna ben utan någon "mamma" som finns till hands alltid...
  Hoppas allt är bra med dig! KRAM♥

  SvaraRadera
 4. Jag tycker nog det är lika fel att sträva åt motsatta hållet och tvinga på killar klänningar och rosaglittriga kläder som att förbjuda det.
  Att tänka genus för mig är att kunna erbjuda barnen att ha på sig klänning eller byxor och vad spelar det för roll vilka färger eller mönster kläderna har?
  Att lära barnen att det inte finns något som heter tjej- eller kill- när det gäller kläder, saker och sysslor.
  Det viktigaste är att tänka jämlik och att alla människor har samma värde och inte bara fokusera på jämställdheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter mer sunt. Att lära barn redan från tidig ålder att det finns kläder, välj det du vill ha. Jag vill provocera med att säga att killarna ska ha klänningar så att man får en tankeställare. Tror att genusfrågan är något alla har något att säga till om. Och helst tänker vi i normer av en medleålders vit man... allt annat är fel. Det finns mycket diskussioner nu och tror man har mer respekt och tar hänsyn till olikheter och jämställdhet mellan kvinnor och män.

   Radera